Üç Peynirli Mantarlı Omlet

Omlet yapmak kolay sanıyorsanız, haklısınız. “İyi” omlet yapmak kolay sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. İyi bir omlet için gereken beş püf noktasını az sonra okuyacağınız maceramda açıklıyorum.

Çocuklara yumurta yedirmenin en kolay yolu olması dışında omlet dünya çapında ilgi gören bir yemek türü. İtalya'dan Amerika'ya, Fransa'dan Japonya'ya neredeyse her ülke mutfağında yer alan belki de tek ortak yiyecek diyebiliriz. Herkes kendi folklorik öğelerini omlete katmış. Örneğin Japonlar yumurtaya sake katarak Makiyakinabe adındaki özel kare tavalarda çok kalın biçimde pişirip Nigiri veya Tamagoyaki olarak yiyorlar. Bu ilginç omletin yapılışını buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Neredeyse sonsuz çeşitli omletler arasında herkesin bir favorisi vardır. Benimkisi de mantarın başrolde olduğu, yardımcı oyuncular için kastta üç farklı peynir ve biberlerin yer aldığı, zeytinyağı ve tereyağı ortak yönetmenliğinde sahneye çıkan az çırpılmış bir omlet çeşidi. Aslına bakarsanız bu şekli ile kendi icadım olduğunu söyleyebilirim. Gerçi tüm dünyayı dolaşıp her omlet türünü görmedim ama şimdiye kadar eşine rastlamadım demek daha doğru.

Üç Peynirli Mantarlı Omlet

- 02 Eylül 2014

Kırmızı, yeşil biberli, mantarlı ve üç peynirli omleti beş önemli püf noktasına dikkat ederek uygulayacak ve sonrasında afiyetle yiyeceğiz.

Buyrunuz...

Hazırlık Süresi : 10 dk Pişirme Süresi : 10 dk Miktar : 1 porsiyon
Besin değeri (porsiyon) : Kalori: 186 cal Yağ: 7 gr Karbonhidrat: 1 gr Protein: 7 gr Sodyum: 98 mg

Malzeme Listesi

  • tavuk yumurtası - 2 adet
  • yeşil sivri biber - 2 adet
  • kırmızı yağ biberi - 1/3 adet
  • kültür mantarı - 2 adet
  • ezine peyniri, tam yağlı - 1 yemek kaşığı (rendelenmiş)
  • trakya eski kaşar - 1 yemek kaşığı (rendelenmiş)
  • parmesan - 1 tatlı kaşığı (rendelenmiş)
  • karabiber - 1/2 çay kaşığı
  • tuz - 1 çay kaşığı
  • tereyağı - 1 tatlı kaşığı
  • zeytinyağı - 1 tatlı kaşığı


Yapılışı

  1. Mantarları temizlemekle işe başlıyoruz.

    Derin bir kaba su doldurup içine biraz limon sıkarsanız hem dezenfekte olur hem de bembeyaz olurlar. Sonrasında elimiz ile derisini ovalayarak soyabiliriz. Bir nevi peeling işlemi.

  2. Hazır olması için beyaz tam yağlı peyniri rendeliyoruz. Bir veya bir buçuk yemek kaşığını tepeleme dolduracak kadarı yeterli.

  3. Aynı şekilde eski kaşarı da rendeliyoruz. Miktar olarak beyaz peynir ile aynı olabilir.

  4. Mantarların saplarını kullanmayacağız. Tepe kısımlarını ince dilimliyoruz, yaklaşık 2 mm kalınlığında.

  5. Kırmızı yağ biberini de hazır edelim, 7-8 tekerlek biçimli dilim yeterli ve o da mantarlar ile aynı incelikte olmalı.

  6. Sivri biberleri tekerlek biçimde ve incecik dilimliyoruz.

  7. Malzemeler hazır olduğuna göre pişirme işlemine başlayabiliriz. Geniş yapışmaz bir tavaya tereyağını ve zeytinyağını birlikte koyuyoruz ve ısıtmaya başlıyoruz.

  8. Yağ kızınca içine önce mantarları atıyoruz. Ateşimiz orta ile yüksek arasında olmalı. Yumurtayı ekleyene kadar bu seviyede pişireceğiz.

  9. Mantarlar suyunu salıp geri alınca diğer yüzlerini çevirip üzerine kırmızı biberleri ekliyoruz.

    Kırmızı biberler yeşillere göre daha uzun sürede piştiği için bir dakika kadar çevirerek kızartıyoruz.

  10. Kırmızı biberler kızarmaya başlayınca yeşil biberleri de ekliyoruz. Bunları incecik dilimlediğimiz için hemen pişeceklerdir.

  11. Omlet yapmanın en önemli kurallarından birisi; yumurtayı tavaya koymadan hemen önce kırmaktır. Ne kadar az bekletirseniz o kadar iyi bir omlet elde edersiniz.

    Biz de buna uygun olarak, yeşil biberleri tavaya ekledikten sonra yumurtayı bir kaba kırıyoruz.

  12. İkinci püf nokta ise, yumurtayı yavaşça ve az miktarda karıştırmak. Çok çırparsanız iyi bir omlet olmaz, iyi bir kek olur.

  13. Beyaz peyniri yumurtanın içine alıyoruz. Tuz ve karabiberi yumurtaya ekliyoruz.

    Bunlara ek olarak dilerseniz toz kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Omletimiz farklı bir tadda ve turuncu renkli olur. Ben pek tercih etmiyorum.

  14. Peynir rendesini, baharatları ve yumurtayı bir iki sefer karıştırıp bırakıyoruz.

  15. Üçüncü püf nokta; yumurtayı kızgın tavaya dökmek daha iyidir. Biberler piştiyse yumurtayı tavaya dökebiliriz. Biberler tam pişmediyse bekleyiniz, yerken sert değil yumuşacık olmalarını istiyoruz.

    Doğru kıvam yandaki fotoğraftaki gibidir.

  16. Karıştırdığımız yumurtayı tavaya eklebiliriz. Mantar ve biberleri kenara sürüklemeyecek şekilde yavaşça döküyoruz. Kaçmaya çalışan malzemeleri bir çatal ile tavaya eşit dağıtıyoruz.

    Ateşin altını en kısık konuma getiriyoruz. Yoksa omletin altı çok pişer üstü hiç pişmez.

  17. Beyaz peyniri yumurtanın içine karıştırmıştık. Şimdi de kaşar peynirini altı biraz pişmiş üstü halen sıvı olan omletin üzerine serpiyoruz.

    Kaşarı neden yumurtayı çırparken içeri almadık da sonradan döküyoruz derseniz, evet çok ilginç bir cevabım var;

  18. Yumurta ile homojen karışan kaşarlar tavada eridiğinde omleti yumurta dokusundan farklı sakız gibi bir yapıya dönüştürüyor. Beyaz peynir ise tam tersi, yumurtayı aynı dokuda bırakıp tadını zenginleştiriyor. Bu sebeple kaşarları yumurtanın içine karışmayacak yüzeyinde kalacak şekilde sonradan ekliyoruz. İşte bu da dördüncü püf nokta!

  19. Omletin altı pişip üzeri halen ince bir sıvı kaplı iken geniş bir spatula ile yuvarlayarak dürüm benzeri bir yapıya dönüştüreceğiz.

  20. Bu işlem servis görselliği ile birlikte önemli başka bir amaca da hizmet ediyor; yumurtanın üst yüzeyinin içeride kalarak omletin kendi ısısıyla pişmesine yarıyor.

    Yani kaşar serptiğimiz sıvı yüzey kıvrılarak omleti saracak ve daha kuru olan alt yüzeyi ıslatarak yumuşatacak. İşte omletin tadını verecek önemli bir detay daha!

  21. Omleti kıvırdıktan sonra tavadan alıyoruz. Tam kararında pişirmek çok önemli, ne çok az, ne çok fazla...

  22. Servis edeceğimiz tabağa aldığımız omletin üzerine parmesan peyniri rendeliyoruz. Bir tatlı kaşığı kadar rende iş görür, fazlası zarar. Çünkü parmesan yoğun tadıyla diğer tadları bastırmamalı.

    Parmesan yoksa yerine şunlardan birini kullanabilirsiniz; Erzurum sepet peyniri, Mihalıçcık köy peyniri veya Kars eski kaşarı. Bunlar da yoksa omletin başlığını iki peynirli olarak değiştirin gitsin :)

  23. Omletimiz servis için hazır.

İşte mantarlı ve biberli omletimiz, yapısında beyaz peynir, yüzeyinde erimiş kaşar peyniri ve üzerinde parmesan peyniri rendesi ile.

Üç Peynirli Mantarlı Omlet

Üç Peynirli Mantarlı Omlet

Afiyet olsun.

Print Friendly and PDF

Yorumlarınız